Oferta
Pakowane przez nas ziemniaki pochodzą przede wszystkim z polskich upraw, od rolników z którymi współpracujemy od wielu lat w ramach naszej producenckiej grupy GLOBALGap. Uprawy zlokalizowane są niemal w całej Polsce: Wielkopolska, Łódzkie, Kujawy, Pomorze oraz Dolny Śląsk. Dzięki ich wieloletniemu doświadczeniu, a także wprowadzaniu nowych odmian atrakcyjnych dla konsumentów z roku na rok podnosimy standardy jakościowe dystrybuowanych przez nas ziemniaków. Ziemniaki pakowane są w różnego typu opakowania i gramatury, w zależności od potrzeb klienta.
Oferowane przez nas ziemniaki konsumpcyjne dzielimy na trzy główne typy kulinarne:
Typ A (sałatkowy) - Ziemniaki te cechują się niską zawartością skrobii, dzięki czemu po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne. Nie rozpadają się i łatwo można je pokroić w kostkę bądź w plastry. Idealnie sprawdzają się w sałatkach ziemniaczanych, są także optymalne do zapiekanek i dań smażonych tj. hiszpańska tortilla. Przykładowe odmiany: Annabelle, Erika, Ditta, Marilyn.
Typ B (ogólnoużytkowy) - Najpopularniejszy typ kulinarny ziemniaka. Średnia zawartość skrobii powoduje, że jest on idealny do codziennego spożycia jako ziemniak gotowany bądź w postaci puree. Można go także z powodzeniem wykorzystać do smażenia bądź przygotowania sałatki. Przykładowe odmiany: Gala, Lord, Denar.
Typ C (mączysty) - Typ kulinarny ziemniaka z największą zawartością skrobii i najbardziej sypkim miąższem. Nadaje się on idealnie na puree, a także na kopytka, pyzy, kluski czy placki ziemniaczane. Jest on także najbardziej optymalny do przygotowania zupy ziemniaczanej. Przykładowe odmiany: Victoria, Challenger, Innovator.
Coraz częściej pojawiają się na rynku ziemniaki o typie kulinarnym pośrednim, czyli AB bądź BC. Dzięki uniwersalnym właściwościom można jedną odmianę stosować zarówno do sałatek, jak i do puree. Do najpopularniejszych odmian typu AB należą Colomba, Vineta oraz Agata, zaś do BC: Melody, Lilly, Irga, Bryza.
W swojej ofercie mamy zarówno ziemniaki z żółtą, jak i czerwoną skórką.
Oferujemy cebulę pochodzącą w większości z polskich upraw. Dzięki możliwości jej dosuszenia, wentylowania oraz oczyszczenia łuski, mamy pewność, że oferujemy finalnemu konsumentowi produkt odpowiedniej jakości i wytrzymałości. Skupujemy zarówno cebulę z dymki, jak i z siewu zimowego i wiosennego - pozwala to na zapewnienie całorocznej dostępności tego produktu. Oprócz cebuli ze złotą łuską oferujemy: cebulę czerwoną, cebulę czosnkową, cebulę słodką oraz szalotkę, jak również cebulę obieraną. Cebula pakowana jest w różnego typu opakowania i gramatury, w zależności od potrzeb klienta.